La implementació d’aquesta nova aplicació mòbil suposa un nou canal directe entre la ciutadania i la Policia Municipal d’Olot, més enllà dels serveis de telefonia i la presència a xarxes socials que disposa a dia d’avui el cos policial.
10 de juny de 2021
M7 Citizen Security Olot. Aquest és el nom de la nova aplicació gratuïta que l’Ajuntament d’Olot posa a l’abast de la ciutadania per poder connectar i avisar a la Policia Municipal d’Olot amb la màxima rapidesa i eficiència davant qualsevol incidència en matèria de seguretat que es produeixi a la ciutat.
En concret, aquesta eina innovadora permet fer trucades geolocalitzades, enviar missatges geolocalitzats o notificar incidències sobre seguretat a la Policia Municipal d’Olot fent un sol clic des de qualsevol telèfon mòbil. D’aquesta manera, els agents del cos disposaran d’una nova font d’informació per localitzar ràpidament la ubicació des d’on es fa l’avís i actuar-hi amb la màxima celeritat donant resposta immediata a qualsevol incidència, emergència i anticipant-se a les necessitats.
La implementació d’aquesta nova aplicació mòbil suposa un nou canal directe entre la ciutadania i la Policia Municipal d’Olot, més enllà dels serveis de telefonia i presència a xarxes socials que disposa a dia d’avui el cos policial. Alhora, es tracta d’un canal de comunicació bidireccional, ja que l’aplicació també permet que la Policia Municipal d’Olot pugui enviar missatges individualitzats i col·lectius a grups per alertes de seguretat o bé per informar de situacions d’emergència o episodis meteorològics adversos.
La iniciativa suposa un pas més en matèria de seguretat ciutadana, ja que permet apropar al màxim el cos policial als veïns i comerços, proporcionant la màxima immediatesa i seguretat davant qualsevol necessitat. En aquest sentit, l’aplicació se suma al ‘Botó Vermell’, el dispositiu policial gratuït que els 62 comerciants i entitats de la ciutat ja utilitzen per alertar o demanar ajuda immediata en cas d’urgència.
Les principals funcions de l’aplicació són les trucades o l’enviament de missatges d’emergència que podran ser localitzats geogràficament, avisar sobre incidències així com proporcionar informació de seguretat i de servei útil per a la ciutadania, notificar persones desaparegudes, animals o objectes perduts de forma àgil, conèixer les farmàcies de guàrdia, els telèfons d’emergències locals o facilitar informació d’interès als col·lectius a grups de risc així com persones vulnerables. L’eina posa especial èmfasis en l’alerta, prevenció i resposta a través d’un botó específic i directe des la pàgina principal de l’aplicació que permet alertar davant qualsevol incidència que es produeixi a la ciutat.
Increment de la interrelació i interacció
A nivell operatiu, els avisos dels ciutadans i ciutadanes arriben directament a la central de la Policia Municipal des d’on es gestionen i es desvien, si s’escau, als serveis municipals pertinents. Per poder utilitzar l’aplicació cal que els usuaris la descarreguin i es registrin prèviament des de la mateixa app. D’aquesta manera, es facilita que la Policia Municipal d’Olot pugui contestar a l’usuari informant-lo de les accions o mesures aplicades en cada cas.
En cas d’avís d’emergència erroni, es pot anul·lar durant els tres primers segons de realitzar-ho. Al mateix temps, l’aplicació també permet incloure fotografies per complementar els avisos.
L’aplicació, que és gratuïta, ja està disponible al Play Store en el cas de dispositius amb sistema operatiu Android així com a l’App Store d’iOS.
Primer municipi gironí en implementar aquesta tecnologia
El regidor d’Innovació i Tecnologia de l’Ajuntament d’Olot, Agustí Arbós, ressalta que la nova aplicació també servirà per potenciar la interacció entre els diferents agents implicats en el camp de la seguretat ciutadana que treballen al territori com les agents cíviques, els voluntaris de Protecció Civil d’Olot, els efectius de la Policia Municipal d’Olot i el cos de Mossos d’Esquadra.
Olot serà el primer municipi gironí que comptarà amb aquest aplicatiu que ja dona servei a milers de ciutadans de 14 ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona com l’Hospitalet de Llobregat i altres poblacions com Vic o Santpedor.
Tal com destaca el regidor Agustí Arbós, el programari té una voluntat de creació de “xarxa municipalista” i per això està interconnectat amb altres municipis. D’aquesta manera, quan els usuaris es desplacin a altres poblacions que també disposin d’aquesta tecnologia, s’hi connectaran directament i, en cas de necessitat, podran avisar al cos policial que treballi en aquell territori. Si el terme municipal no disposa de cos policial local, es desviarà l’avís directament als Mossos d’Esquadra.